Kucharz

KUCHARZ

INFORMACJE O ZAWODZIE:

Sztuka kulinarna od kilkunastu lat przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania uczynić prawdziwą sztukę i przygotować dzieło kulinarne, które czaruje smakiem.

 

ZADANIA I CZYNNOŚCI:

Kucharz zajmuje się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów.

  • Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
  • Jako szef kuchni kieruje zespołem ludzi, zapewnia sprawną organizację i funkcjonowanie kuchni oraz odpowiednią jakość podawanych potraw.

 

UMIEJĘTNOŚCI ZDOBYTE W CYKLU KSZTAŁCENIA:

  • sporządzanie różnego rodzaju potraw, ciast, napojów i deserów w zakładach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów, a także półproduktów kulinarnych,
  • sporządzanie potraw z wykorzystaniem nowych technologii zapewniających wysoką efektywność oraz jakość,
  • obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw,
  • pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych,
  • przeprowadzanie oceny surowców, półproduktów, wyrobów gotowych i właściwego nimi gospodarowania,
  • zabezpieczanie surowców, półproduktów i wyrobów gotowych przed zepsuciem,
  • opracowywanie nowych receptur na potrawy i napoje, wdrażanie ich do produkcji,
  • dobieranie i posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami do produkcji potraw
    i napojów oraz konserwacja tych urządzeń,
  • porcjowanie, dekorowanie i ekspedycja wyrobów kulinarnych,
  • kierowanie pracą pracowników w dziale produkcyjnym,
  • współpraca z klientami.

 

W RAMACH KSZTAŁCENIA UCZEŃ ZDOBĘDZIE KWALIFIKACJE:

T.6. Sporządzanie potraw i napojów

ŚCIEŻKA KARIERY ZAWODOWEJ:

  • Absolwent szkoły zasadniczej może być zatrudniony we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej, jak również w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
  • Po zdobyciu odpowiedniego doświadczenia zawodowego może awansować na stanowisko szefa kuchni.

 

CKZIU KSZTAŁCI W ZAWODZIE CUKIERNIK W Zasadniczej Szkole Zawodowej Specjalnej w budynku na ul. Szymanowskiego 3b

oraz w Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 2 w budynku ul. H. Hubala Dobrzańskiego 131