Cukiernik

CUKIERNIK

INFORMACJE O ZAWODZIE:

Na przestrzeni lat zawód ten nie ulegał zbytniej modyfikacji, zmieniły się jednak metody wytwarzania smakołyków. Obecnie dostępne urządzenia czy artykuły dekoracyjne sprawiają, iż produkty oferowane przez cukierników to często prawdziwe arcydzieła.

ZADANIA I CZYNNOŚCI:

Cukiernik zajmuje się produkcją wszelkiego rodzaju słodkości, począwszy od ciast, poprzez wyroby czekoladowe, aż po lody. Jego zadaniem jest dbanie o swoje miejsce pracy, jakość składników oraz produktu końcowego. Nadzoruje prace urządzeń i narzędzi, które są używane w procesie tworzenia.

  • Sporządza wyroby cukiernicze według określonych receptur i technologii oraz dobierana surowców
    do produkcji określonego wyrobu cukierniczego.
  • Dobiera, eksploatuje i konserwuje narzędzia i maszyny stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych.

UMIEJĘTNOŚCI ZDOBYTE W CYKLU KSZTAŁCENIA:

  • wytwarzanie produktów i półproduktów cukierniczych oraz ciastkarskich,
  • wytwarzanie elementów dekoracyjnych wyrobów ciastkarskich,
  • obsługa maszyn i urządzeń do produkcji wyrobów cukierniczych i ciastkarskich,
  • prowadzenie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców
    i półfabrykatów do produkcji,
  • organizowanie własnego stanowiska pracy cukiernika i stanowisk pracy podległych pracowników zgodnie z zasadami bhp i ppoż.

W RAMACH KSZTAŁCENIA UCZEŃ ZDOBĘDZIE KWALIFIKACJE:

T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych

ŚCIEŻKA KARIERY ZAWODOWEJ:

  • Absolwent szkoły zasadniczej może być zatrudniony w placówkach cukierniczych, firmach specjalizujących się w produkcji słodyczy czy cukierniach.
  • Może także założyć własną działalność i przyjmować zamówienia na uroczystości okolicznościowe, wesela, urodziny, rocznice, bale, bankiety. Będąc właścicielem przedsiębiorstwa można także starać się o umowy z restauracjami czy hotelami, aby być jedynym dostawcą deserów.

 

CKZIU KSZTAŁCI W ZAWODZIE CUKIERNIK W Zasadniczej Szkole Zawodowej Specjalnej w budynku na ul. Szymanowskiego 3b